Jeg befinder mig på de smukke Vestmannaeyjar, syd for Islands kyst, hvor hvert år en hjertevarmende historie om redning og beskyttelse af en af mine mest elskede dyr, søpapegøjerne, udfolder sig.
Mit besøg i år er for tidligt, for der er kun 3 unge puffins, også kaldet pufflings, er blevet registreret. For 2 år siden, da jeg sidst var her, var redningsarbejdet i fuld gang. Generelt er det senere og senere på året, da vejret er varmere og varmere.
Men i år har jeg i stedet haft en givende samtale med tre personer, der bor på øen og har tæt kontakt med søpapegøjerne. Først havde jeg en frokost med Margrét Lilja, som nogle af mine venner kender og har sat mig i kontakt med hende. Hun har arbejdet ved Sea Life Trust, Ewa Malinowska nu arbejder. Efter frokost med dem mødes jeg med Rodrigo A. Martínez Catalan, som arbejder for Náttúrustofa Suðurlands (Nature Research Institute of the South of Iceland).
De alle fortæller mig, at man startede med at redde offentligt i 2003, men der er fortællinger om folk, der gjorde det længe før. Margrét fortæller om hendes far også hjalp til inden man registrede det.
Jeg havde en givende samtale med dem alle tre og fik også linket til den video, de har været en del af. Så det gør det nemmere for folk at hjælpe med at indsamle og redde søpapegøjeunger.
Puffling-Patruljen
Hvis man ønsker at se denne video på andre sprog, så ligger de her: https://www.youtube.com/@birta24gigja/videos
I videoen fortæller de om pufflingsæsonen. Søpapegøjerne, der har ynglet her, begiver sig nu ud mod havet, hvor de vil tilbringe vinteren. Og deres unger, kaldet pufflings, følger selvfølgelig med. Nogle gange bliver pufflinger distraheret af byens lys, og så må mennesker træde til for at hjælpe.
Puffling-patruljen forbereder sig i hvert hus til aftenen og natten. Varmt tøj, lommelygter og reflekser er standardudstyr. Det er bedst at placere pufflingerne i rene papkasser. Pufflinger kan komme til skade, hvis de forsøger at flygte, især hvis de holdes i meget lave kasser med huller. Plastkasser er uegnede. Det er en god idé at lægge frisk græs i bunden af kassen og skifte det dagligt.
Det er lettere at fange pufflinger i en gruppe. De er bange for redningsfolkene og forsøger at løbe væk og gemme sig. Man bør undgå at jage dem mod paller og containere, da det giver gode skjulesteder, og det kan være svært at nå dem. Lyset fra lommelygten kan midlertidigt blænde en puffin og gøre den lettere at fange. Dette gør processen mindre stressende for både pufflingen og redningsfolkene.
Vi nærmer os forsigtigt pufflingen og løfter den forsigtigt op. Pufflinger er ikke vant til at være sammen med andre pufflinger og bliver stressede, hvis mange holdes i én kasse. Det er bedst at have én puffling i en kasse, aldrig mere end fire. De vil alle gerne gemme sig i hjørnet.
Når vi er tilbage hjemme, placerer vi pufflingerne et sikkert og roligt sted, sørger for lukkede kasser og et rum, der ikke er for varmt. Det er vigtigt ikke at håndtere pufflinger mere end nødvendigt og huske, at de ikke er legetøj. Nogle pufflinger kan også gemme sig om natten og findes om morgenen.
At veje pufflinger er ikke nødvendigt, men det er en god idé, hvis det er muligt. Kæledyr bør ikke deltage. Alle fundne pufflinger registreres på hjemmesiden lundi.is, inklusive dem, der ikke vejes.
Det er vigtigt at frigive pufflingerne så hurtigt som muligt. Du kan vælge mellem mange steder på øen. Men vejret skal altid tages i betragtning. Hvis vinden er kraftig og kommer fra vest med høje bølger, er der mere ly på øens østlige del. Vær altid forsigtig nær klipperne, og voksen tilsyn anbefales altid. Du kan også lade pufflingen selv bevæge sig mod vandet. Husk at tage dine papkasser tilbage og smide dem væk, når de er beskidte. Frigiv aldrig en puffling i havnen eller tæt på den. Der er stor risiko for, at de får olie på deres fjer, hvilket er skadeligt. Nu er pufflingerne begyndt deres lange rejse mod søpapegøjernes vinterområder sammen med deres forældre og andre pufflinger.
Efter at have set videoen følte jeg mig beriget. Det var præcis den slags video, jeg gerne ville have lavet. Jeg ønskede at dele og formidle historien om, hvordan man kan hjælpe, og hvordan andre kan bidrage. Selvom jeg sikkert ville have haft min egen tilgang, er det vigtigste at sprede det gode budskab ❤️
Galleriet er billeder fra 2021
Det var en stor oplevelse at opleve dette for et par år siden. Og ja det er ærgerligt de søde pufflings stadig er i redderne. Men jeg har fået så meget andet godt ud af turen herud.
Video fra 2021
Her giver en sød familie mig lov til at prøve at hjælpe med puffling.
Video med forklaring fra 2021
Her får jeg en forklaring af en sød islands familie om hvad der sker. Jeg føler mig heldig at have oplevet disse ting i 2021 inden jeg brækkede mig ankel på dette sted med en puffling i hånden.
Rodrigo fortalte mig til slut i vores samtale, at Vestmannaeyjar er hjemsted for forskning, der har givet en dybere forståelse af puffinernes adfærd og migration. Han delte detaljer om GLS-enheder, der fastgøres til puffinernes ben, som har hjulpet forskere med at kortlægge deres bevægelser og vandringsmønstre.
De måler og vejer dem og følger udviklingen rundt på Island. Jeg læste også for nylig at bestanden over de seneste 30 år er gået ned med 70% – dog er den vedvarrende eller stigende på Grímsey. De mener det er fordi det er koldere deroppe nordpå.
Jeg fik disse plakater af Rodrigo. De hang på stedet og kan give flere tal til dem af jer, der er interesseret 🙂
Jeg har lovet at sende ham, de billeder, jeg har taget af søpapegøjerne med fisk i næbbet fra Grímsey. Så de kan se hvilke fisk, de har med sig ind til puffling’ene. Kunne være dejligt at kunne hjælpe til noget forskning, i og med jeg skal tilbage til Grímsey hvert år.
Jeg spørger til sidst Rodrigo hvorfor man ikke slukker lyset i byen og han fortæller at de er begyndt at slukke en del på havnen og det har mindsket pufflings i byen markant.
Dagen efter besøger jeg SEA LIFE TRUST
Ewa Malinowska arbejder her og har gjort de sidste 3 år. Hun viser mig rundt og henter som det første nogle fisk, da vi skal ind og fodre den lille puffling, de passer på ind til den er stor og klar til at komme ud i det fri igen. Den kommer ikke ud før alle dun er væk og den er i fuld fjerdragt.
De havde også en voksen søpapegøje som var fundet for et par uger siden helt smurt ind i olie. Den får de vasket og denne her er vasket 3 gange. Hun fortæller mig processen, for de kan ikke vaske dem hver dag. De skal have ro imellem for ikke at få stress. Og hun fortæller at både den lille puffling og denne voksne skal testes i et indendørs bad, de har om de er klar til livet på havet igen.
Søpapegøje smurt ind i olie
Fotokredit: The SEA LIFE TRUST Beluga Whale Sanctuary
Her har den olieret søpapegøje fået sit første bad.
Fotokredit: The SEA LIFE TRUST Beluga Whale Sanctuary
Den sidder her klar og denne er blevet vasket 3 gange og skal snart testes om den er klar til det frie liv igen. Det røde lys er en varme lampe.
En stor tak til Margrét, Ewa og Rodrigo for deres tid og for at dele deres viden. De minder mig om, at vores handlinger kan gøre en forskel og sprede det gode budskab.
Med puffinhilsner, Anja
DONERING
Det er muligt at hjælpe søpapegøjerne ved at donere penge til Sea Life Trust.
Du har også mulighed for at læse om deres projekt med Beluga hvalerne. Jeg har med vilje ikke gået ind i detaljer omkring dem, da dette blogindlæg handler om søpapegøjerne.
Men de har et projekt, hvor man arbejder på at kunne sætte disse to fri i fremtiden.
All denne hjælp foregår på Vestmannaeyar.
Du kan læse mere på deres hjemmeside:
https://belugasanctuary.sealifetrust.org/en/
Hvis du vil læse om min brækkede ankel her på Vestmannaeyjar, så klik på linket herunder
0 kommentarer