TO MÅNEDER MED ISLAND I BLODET – Del 2 – Blogindlæg skrevet til FotoMalia

af | aug 23, 2017 | Fotografi, Island, Rejse

Så er det blevet tid til anden del af Anja’s store eventyr til Island. I dette indlæg kan du blandt andet læse om, hvilket fotogrej Anja havde med, hvad du skal tænke på, inden du tager til Island, og hvad Anja’s største oplevelse var på turen.

Som altid er dagens indlæg selvfølgelig pakket med lækre billeder.

ANJA ROBANKE

Som jævnlig læser af FotoMalia har du formentlig stødt på navnet Anja Robanke en enkelt gang eller to, for hun var faktisk FotoMalia’s mest kommenterende læser i 2016 – og det er noget der giver street-credit ud over alle grænser. (Tak for det Anja!)

Ud over at være den mest kommenterende læser på FotoMalia, så er Anja en spirende fotograf, der nysgerrigt leger med alle de genrer af fotografiet, som hun kan stille skarpt på.

Anja har i 2016 og 2017 gennemgået en kæmpe forvandling, både i hendes tilgang til fotografiet, som nu er hendes eneste kreative hobby, og som nu ikke kan undværes. Også hendes billeder har gennemgået en forvandling, og hun er nu en særdeles kompetent fotograf.

FotoMalia har haft fornøjelsen af at kunne følge Anja tæt i 2016, da hun har været en ivrig deltager på flere af vores workshops, og her har det været tydeligt, at hun har braget fremad med kæmpe målrettede skridt – det er sku sejt gået!

Professionelt, så er Anja uddannet grafiker (med 12 tal og medalje til eksamen) og arbejder i dag som grafiker for et firma i Schweiz – til trods for at hun bor på fyn.

Mine damer og herre, tag godt i mod Anja Robanke!

Hvad havde jeg med af Fotogrej?

Jeg havde begge mine huse med – Canon 5d mark iii og Canon 6d. Derefter kan jeg kun sige, jeg havde ALT for meget med. Alle objektiverne var med, filtre, dimser og dutter endte med 15-16 kg kameragear. Og det bliver sidste gang, jeg rejser med så meget. Jeg brugte f.eks. kun mit stativ to gange, men det er jo ikke til at vide. Jeg kunne mærke, jeg ikke gad ND filter-fotografering, og i og med at det jo var lyst hele tiden, så jeg kunne ikke lave stjernehimmel eller lign. Så det endte med håndholdt hele turen.

Det var faktisk fedt at have begge huse med hvert sit objektiv på, for når jeg kørte rundt, så kunne jeg have både Canon ef 100-400mm f/4.5-5.6l is ii usm på og mit canon 24-105mm f4l is usm liggende på sædet ved siden af. Så skulle jeg ikke skifte rundt på objektiverne hele tiden. Og det endte med at være mit faste kit under hele turen. Og jeg er ret sikker på, at 70% af mine billeder er taget med 100-400mm.

TV: Jeg mødte Donal Boyd, en fantastisk fotograf med en stor kærlighed til naturen og bevaring af den. Han inviterede Bernodus Oli Einarsson og mig med på en fototur, da han havde en lille workshop. Og her gik han foran kameraet og fik et lille vandfaldbrusebad. TH: Solnedgang ved Geldinganes, Reykjavik.

Var det dyrt at leve?

Det spørgsmål har jeg fået MANGE gange. Og ja det var dyrt for mange ting. Og jeg levede faktisk ret usselt… eller måske bare som andre, der er på tur. Det var overlevelse, og jeg var ligeglad – for mig handlede turen ikke om mad og shopping. Men ja nogle ting er meget dyre. Du kan dog gå en tur i Bonus (a la vores Netto) – så får du mere for dine penge. Men er du ude i de små byer, hvor du kun har den lille lokale med et lille udvalg af varer, så kommer du til at betale MEGET for det.

Deres cola og Kit Kat koster det samme som herhjemme. Og jeg fandt nogle billige småkager, som jeg blev meget glad for. Som I nok kan regne ud, så blev der ikke tabt mange kilo, trods jeg vandrede løs.

TV: Nogle steder var der ikke asfaltveje. Her er jeg øst på i Fjordene. Og det giver en meget godt billede af, hvordan det var at køre der. TH: Islændinge snakkede meget om at man kunne se trolde i klipperne, men jeg så hele tiden andre dyr. Her så jeg f.eks. Pluto!

Var der noget, der gik galt på turen?

Ja da! Det er temmeligt pinligt, men vi er ærlige her. Så det er ikke noget, jeg vil gå i dybden med, men noget med at miste min pung og kamera, samt skade bilen (ikke mig der påførte dem), men det er jo bare småting. Hehe… Jeg var vildt uheldig nogle gange, men så var jeg så heldig at møde de rigtige mennesker, så alt gik godt igen.

“Alt i alt kan jeg kun sige, at jeg var UHELDIG HELDIG UHELDIG HELDIG UHELDIG HELDIG!”

Så lad os ikke bore i det. Det endte jo trods alt godt.

Dette er absolut min yndlingsudsigt fra toppen af Valahnúkur ude i Thórsmörk (Þórsmörk) Det er et bjerg, der er meget populært at vandre op ad. Turen tager en lille time og er 458m over jordoverfladen. Dette bjerg var jeg oppe på mange gange – alle gange med forskeligt udsigt.

Er der noget, andre skal tænkte over, når de rejser på island?

Ja, helt sikkert. Du skal passe på naturen og rydde dit skrald op. Gå ikke udenfor stierne, der er markeret op. For er der bare ét sæt fodspor, så tror den næste også, at de kan gå der – og det må man IKKE.

“Vær det gode eksempel og pas på naturen!”

Du må IKKE køre offroad. Så her gælder samme regel, ser du ét sæt hjulspor, så betyder det IKKE, at du må køre der. Men at der har kørt en KLOVN!! Og tag det seriøst. Der er så mange mennesker, der besøger denne skønne ø, så lad os bevare den smuk.

TV: En lille ø øst på, da jeg kørte i fjordene. TH: Billedet er fra en morgen i Höfn, hvor mit telt var blæst sammen, og det egentlig bare var træls med træls på. Så kunne jeg alligevel ikke dy mig for at tage et billede af denne stormfulde udsigt jeg havde.

Der er masser af campingpladser på Island i skønne områder. Det er nemt og billigt. Men vil du ud og bo i naturen, så er dette tilladt. Du skal bare tage højde for kun at bo én overnatning, og er der en gård i nærheden, skal du spørge landmanden om lov. Hvis det er mere end tre telte, så skal man ansøge jordejeren om tilladelse først. Er du i tvivl, så spørg altid.

Ellers er mit råd – vær venlig og smilende, så kommer du langt.

TV: Et billede der betyder meget, for det var fra min første vandretur på Island. Det var en meget blæsende dag. Og jeg følte mig så levende, og alle mine antenner var ude. TH: Jeg boede hos en familie nær Varmahlid (Varmahlíð) og de havde omkring 50 heste, så jeg havde nogle dejlige timer med dem ude på marken.

Vil jeg afsted igen?

JA!! Island har sat sig fast i min krop, og jeg skal helt sikkert af sted igen. Jeg vil meget gerne opleve mere inde i Highland. Hvilket er det smukkeste sted, jeg nogensinde har været. Derudover har jeg ikke været i Westfjord, og det vil jeg også gerne opleve.

Men jeg er også blevet nysgerrig på andre ture ud i verden. Jeg har rejst meget hele mit liv, og min rejselyst er ikke blevet mindre, efter jeg er begyndt at tage billeder. Faktisk er det kun destinationerne, der har ændret sig.
Fremtidsdrømme er at rejse og fotografere i Schweiz, Østrig, Italien, Skotland, Færøerne, Norge, Svalbard, Afrika, Canada, New Zealand… jamen jeg kunne faktisk blive ved, for jeg bliver så inspireret af så mange andre fotografer på Instagram. En drøm er også at køre rundt i hele Europa.

Jeg er så betaget af den struktur, der kan være i bjergene, og hvordan det kan være så malerisk. TV: Billedet er fra en morgen, hvor det havde sneet om natten. TH: Inde i Highland er farverne så kraftige, og det ser ud som om den grønne maling bliver skyllet af bjerget.

Hvad har den største oplevelse været?

Uha, den var svær, da jeg har oplevet så meget super fedt. Og jeg føler mig privilegeret over alle disse oplevelser, og jeg vil på ingen måder kunne nævne dem alle.

Men hvis jeg SKAL lave en top tre, så må det være mit møde med polarrævene, hvalerne og naturen i Highland.

At møde polarrævene var et stort ønske og har været det meget længe. Jeg håber på et gensyn, hvis ikke på Island, så måske i Svalbard. Jeg smelter helt ved synet af dem.

Det var så vildt at være lille mig på en lille båd og have hvalerne så tæt på mig. Det gav et sus i kroppen, og jeg vil aldrig glemme det – det var så unikt for mig.

Det giver mig stadig gåsehud at tænke på denne oplevelse. 4-5 hvaler der farede op og ned på hver side at denne lille båd.

Jeg har så mange billeder inde fra Highland, og så mange skriver ”hvor er det uvirkeligt”. Og det ER uvirkeligt! Nogle steder var farverne så kraftige, at jeg tænkte om nogle havde skruet op for saturation i den virkelig verden. Og jeg har sågar måtte trække farve ud af nogle af mine billeder, da det var så unaturligt.

Ej det må blive en top fire, for min veninde besøgte mig i fem dage. Jeg havde været der i seks uger, da hun kom. Det var så stort, at hun lige pludselig var på ”min” ø sammen med MIG. Jeg havde lyst til at vise hende det hele, og jeg var overvældet af en speciel følelse, fordi vi havde noget sammen, som jeg ikke havde med andre. At dele noget med en, man holder så meget af, gav os nogle helt særlige dage med fede vandreture, hvor vi blev udfordret nogle gange, hvidvin til aftensmad, en tur i den blå lagune og så mange grin, at vi havde ondt i mavemusklerne. Det var dejligt at kunne dele noget af min Islandstur med hende.

Hvad har jeg fået ud af denne tur?

Kan kun sige SÅ meget! Jeg synes selv, jeg har udviklet mig, både menneskeligt og fotografisk.

Jeg har været inde på mange positive ting i indlægget, som jeg ikke vil komme ind på igen.

Jeg elsker stadig at lege rundt, både fotografisk, men også redigeringsmæssigt, da jeg ikke har lyst til at låse mig helt fast på en stil endnu, hvis jeg overhovedet kommer til det. Jeg fandt ud af, at jeg godt kan lide den mørke tilgang til det islandske landsskab. Så det kan være, at når jeg kommer til et nyt land, at jeg finder på noget andet – det ved jeg ikke. Men at lege og udforske med vores redigeringsprogram må vi ikke glemme!

TV: Da jeg ankom til Jökulsárlón Glacier Lagoon havde jeg total blå himmel og ingen vind. En super smuk dag. Det var ikke, det jeg havde forestillet mig til mine billeder, men jeg fik det bedste ud af det. TH: Ikke langt fra lagoon’en er Diamonds Beach, og her var alt klatr og blåt, da jeg ankom, men mens jeg sad og bandede lidt, kom tågen snigende ind. Temperaturen faldt og stemningen blev så fantastisk. Vejret er så uforudsigeligt på Island. Og kort tid efter var det blåt og klart i vejret igen.

Uden det skal blive noget dybtfølende ’jeg har fundet mig selv’, så må jeg sige, at jeg har haft tid til at reflektere. Island har gjort rigtig meget positivt for mig – jeg har fået smag for mere!

Jeg har fundet ud af, at jeg gerne vil rejse meget mere, og at det skal være fotorejser. Min kommende kæreste skal helt sikkert også være interesseret i foto, da det fylder endnu mere i mit liv efter sådan en intens tur med kameraet i hånden.

Jeg fik snust til outdoor-livet, hvilket har givet mig mere lyst til at tage på rejser, hvor det handler om at bo mere primitivt, eller vi kan kalde det økonomisk. Jeg har også mere lyst til at vandre i naturskønne områder. At kombinere foto, rejse og outdoor kan være en rigtig god blanding for mig.

TV: Det smukke Highland med det sorte lava og grønne mos. TH: Lige inden jeg skulle hjem, var jeg så heldige at møde en masse søpapegøjer. Jeg havde ikke være opsøgende i forhold til fugle, men som de sidder der, siger man da ikke nej tak til at fotografere dem. Dette billede delte Icelandair også på deres konto på Instagram.

Jeg har haft mit livs rejse, og jeg håber på ingen måde, at det er den sidste af denne slags.

Jeg havde aldrig haft denne fantastiske tur uden skønne mennesker i mit liv.

Jeg er evig taknemmelig for alle de mennesker, der berørte mig, og som gjorde mit ophold til så stor en oplevelse!

Jeg havde rigtig mange gode vandreture med mennesker, som jeg havde mødt over Instagram eller deroppe. Her har Tansu fanget et øjeblik af mange, hvor jeg står og fotograferer den islandske natur. Fotograf: Tansu Swetans.

Jeg har prøvet kort at fortælle om min tur, men to måneder giver så mange oplevelser og erfaringer at dele, at det er umuligt at fortælle alt. I er velkomne til at skrive til mig, hvis der er noget I gerne vil høre mere om eller have uddybet.

Tak fordi I læste med!

Hvis I har lyst til at følge min fotoverden, så kan I følge mig på min Instagram.

Instagram: www.instagram.com/anja_robanke

FotoMalia siger tak

Vi elsker at se, hvad folk går og roder med, og er meget taknemmelige for, at Anja har ville dele hendes historie med os – så af hjertet tak!

Du er velkommen til at følge mig disse steder

NYHEDSBREV

(Only in danish)

Skriv dig op til mit nyhedsbrev og få nyheder direkte i din indbakke om blogindlæg, projekter, webshops, workshop, guidede ture, foredrag og alt muligt andet spændende, jeg kunne have på hjertet og dele.

* indicates required

Læs relaterede blogindlæg

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *